Mejä & vepe

Mejä & vepe

MEJÄ
Metsästyskoirien jäljestämiskoe. Tämän koemuodon tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittu-neen riistaeläimen jälkiä. Jäljet tehdään keinotekoisesti nautaeläimen vereen kostutettua sientä narulla vetämällä. Kaatona (saaliina) käytetään yleensä pakasteesta sulatettua kania. Tähän koemuotoon saavat osallistua kaikki Suomen metsästyskoirarodut, sekä rodut, joille on erikseen myönnetty osallistumisoikeus.

Kokeessa on kaksi luokkaa:
Avoin luokka (AVO)
jäljen pituus 900-1000 m
kaksi suorakulmaista mutkaa
kaksi ”makuupaikkaa” kulmissa
verta 1/3 l
jäljen ikä vähintään 12 h

Voittajaluokka (VOI)
jäljen pituus 1200-1400 m
kolme suorakulmaista mutkaa, joista yhdellä veretön katkos kaavion mukaan
neljä makuupaikkaa suorilla osuuksilla
verta 1/3 l
jäljen ikä vähintään 18 h

Tiedustelut meja@kpkk.net.

VEPE
Vesipelastus on varmasti monelle koiraharrastajalle uusi ja outo laji, sillä ainakaan Kokkolassa ei sitä paljoa mainosteta. Vesipelastus on oikeastaan newfoundlandilaisten ja landseerien oma laji, mutta laji sopii erinomaisesti myös esim. noutajille ja muille innokkaille keskikokoisille tai sitä suuremmille karvakuonoille. Suotavaa tietysti olisi, että koira osaisi muutamia peruskäskyjä kuten paikka, tänne, hae, ja pidä, ja uskaltaisi näiden lisäksi kastaa käpälänsä rantavettä syvemmälle.

Mikä sitten on lajin perimmäinen tarkoitus ? Tarkoitus on yksinkertaisesti opettaa koira toimimaan vedessä ja pelastamaan ihminen vedestä. Miksi koira ? Vaikka ihminen ui nopeammiin kuin koira, koira voi uida kylmässäkin vedessä ja on lisäksi sitkeä uimari.

Vepeä tosimielellä harjoittelevat voivat osallistua vesipelastuskokeisiin, joita pidetään eri puolella Suomea. Vesipelastuksessa on kuten tokossakin viralliset kilpailuluokat; alokas, avoin ja voittajaluokka. Alokasluokan kilpailuliikkeinä ovat 50 m:n uinti, esineen vienti 25 metrin päässä olevaan veneeseen, veneen nouto sekä hukkuvan pelastaminen 25 metrin päästä rannasta.