Nose Work

Nose Work


Mikäli olet halukas oppimaan nose workin alkeita tai jos osaat jo perustaidot, voit kysellä kurssejamme tai ryhmäpaikkojamme. Ryhmäpaikkoihin vaaditaan Kiltan jäsenyys ja talkoopisteet oltava kasassa.

Kauden ryhmiin hakuaika on kuukausi ennen kesä- tai talvikauden alkua. Ilmoittautumislinkit julkaistaan jäsenten facebook -ryhmässä (Kiltan Nosework). Liity mukaan FB-tyhmään, jos olet Kiltan jäsen ja kiinnostunut noseworkista.

Koirakiltan harjoitukset pidetään talvikaudella Treeniksessä ja/tai satunnaisesti jossain muualla ilmoitetussa paikassa. Viikkoryhmät on tarkoitettu seuran jäsenille. Treeniryhmät on jaettu kahteen kauteen, kesä- (touko-syyskuu) ja talvikauteen (loka-huhtikuu).

– Haku kesäkauden treeniryhmiin: maalis-huhtikuun aikana
– Haku talvikauden treeniryhmiin: heinä-syyskuun aikana
– Haku julkaistaan jäsenten uutiskirjeessä, nettisivuilla ja FB ryhmissä: Kiltan Nose Work (vain jäsenille) sekä Keski-Pohjanmaan Koirakilta (vain jäsenille)

KESÄKAUSI 2024 
Nose work alkeiskurssi 11.4-10.5 joka perjantai klo.17:15-18:45 Treeniksessä. Alkeiskurssin jälkeen alkaa alkeisjatko koko kesäkauden keskiviikkoisin. Alkeiskurssin vetää Minna Pöyhtäri ja Kristina Witick

Kesällä 2024  nose work treenit maanantaisin 1-2lk koirakoille. Vetäjänä Kristina Witick ja Kirsti Sahlin.

Kysy lisää treeniryhmistä ottamalla yhteyttä sähköpostiin nosework@kpkk.net

Kausi- ja kurssimaksut laskutetaan sähköpostitse ja ne on mahdollista maksaa pyydettäessä myös erissä. Kauden hinta määräytyy aina treenikauden pituuden mukaan.

Koulutusohjaajat ja ryhmät toimivat vapaaehtoispohjalta. Edellytämme myös harrastajilta osallistumista talkootyöhön esimerkiksi työskentelemällä kisoissa, hoitamalla kisojen ennakkovalmisteluja, osallistumalla kentän siivoustalkoisiin tai esteiden kunnostukseen. Jotta voit hakea paikkaa aina seuraavan kauden ryhmäpaikkaan, tulee sinun täyttää  seuramme talkoovelvoite.

Talkoovelvoite:

● Tutustu etukäteen talkoopistejärjestelmään tästä

● Ensimmäisen ryhmäpaikkan hakemista varten pitäisi olla kerättynä 8 talkoopistettä. Mikäli ohjaaja harjoittelee samalla harjoituskaudella useammassa kuin yhdessä ryhmässä tai useamman kuin yhden koiran kanssa, tulee jokaista ylimääräistä ryhmäpaikkaa kohden kerätä 4 pistettä.

● Uudet jäsenet, joilla ei vielä ole ollut mahdollisuutta kerätä koko kesäkaudelta pisteitä, eivät tarvitse vielä talviryhmää varten täysiä talkoopisteitä.

➜ Huomioithan, että mukaan viikkoryhmään voit päästä uutena jäsenenä vain yhden kerran ilman talkoopisteitä, tämän jälkeen sinun tulee kerätä talkoopisteet talkoovelvoitteen mukaisesti aina ennen seuraavan kauden alkua, eli esimerkiksi kesäkauden treenipaikkaa varten pisteet kerätään edellisen talven aikana.

● Jaostoilla on oikeus rajoittaa koirakkojen määrää/ryhmä ja antaa treenipaikat talkoopisteiden määrän perusteella, ensisijaisesti kuitenkin kouluttajille. Jos kouluttajia ei ole kaudelle tarpeeksi, vähiten talkoopisteitä keränneet voidaan jättää ilman ryhmäpaikkaa, vaikka heillä olisikin vaadittavat 8 pistettä.

● Mikäli jäsen ei ole saanut kerättyä talkoopisteitä tarpeeksi, tulee anoa hallitukselta puoltoa ryhmäpaikan saamiseen. Tämä tapahtuu kiltan sihteerin kautta (sihteeri@kpkk.net).


MITÄ ON NOSE WORK?

Nose Workissa etsitään määrättyjä hajuja eri ympäristöissä. K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo yli 5 000 koiraa (k9nosework.com).

Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä.

Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole. Koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.

Nose Work on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet / kilpailut.