Rally-Toko

Rally-Toko

Kauden ryhmiin hakuaika on kuukausi ennen kesä- tai talvikauden alkua. Ilmoittautumislinkit julkaistaan jäsenten facebook -ryhmässä (Kiltan rallytokoilijat). Liity mukaan FB-tyhmään, jos olet Kiltan jäsen ja kiinnostunut rally-tokosta.

Koirakiltan harjoitukset pidetään KiltAreenalla, joko ulkokentällä tai hallissa. Viikkoryhmät on tarkoitettu seuran jäsenille. Treeniryhmät on jaettu kahteen kauteen, kesä- (touko-syyskuu) ja talvikauteen (loka-huhtikuu).

– Haku kesäkauden treeniryhmiin: maalis-huhtikuun aikana
– Haku talvikauden treeniryhmiin: heinä-syyskuun aikana
– Haku julkaistaan jäsenten uutiskirjeessä, nettisivuilla ja FB ryhmissä: Kiltan rallytokoilijat (vain jäsenille) sekä Keski-Pohjanmaan Koirakilta (vain jäsenille)

Kausi- ja kurssimaksut laskutetaan sähköpostitse ja ne on mahdollista maksaa pyydettäessä myös erissä. Kauden hinta määräytyy aina treenikauden pituuden mukaan.

Koulutusohjaajat ja ryhmät toimivat vapaaehtoispohjalta. Edellytämme myös harrastajilta osallistumista talkootyöhön esimerkiksi työskentelemällä kisoissa, hoitamalla kisojen ennakkovalmisteluja, osallistumalla kentän siivoustalkoisiin tai esteiden kunnostukseen. Jotta voit hakea paikkaa aina seuraavan kauden ryhmäpaikkaan, tulee sinun täyttää  seuramme talkoovelvoite.

Talkoovelvoite:

● Tutustu etukäteen talkoopistejärjestelmään tästä

● Ensimmäisen ryhmäpaikkan hakemista varten pitäisi olla kerättynä 8 talkoopistettä. Mikäli ohjaaja harjoittelee samalla harjoituskaudella useammassa kuin yhdessä ryhmässä tai useamman kuin yhden koiran kanssa, tulee jokaista ylimääräistä ryhmäpaikkaa kohden kerätä 4 pistettä.

● Uudet jäsenet, joilla ei vielä ole ollut mahdollisuutta kerätä koko kesäkaudelta pisteitä, eivät tarvitse vielä talviryhmää varten täysiä talkoopisteitä.

➜ Huomioithan, että mukaan viikkoryhmään voit päästä uutena jäsenenä vain yhden kerran ilman talkoopisteitä, tämän jälkeen sinun tulee kerätä talkoopisteet talkoovelvoitteen mukaisesti aina ennen seuraavan kauden alkua, eli esimerkiksi kesäkauden treenipaikkaa varten pisteet kerätään edellisen talven aikana.

● Jaostoilla on oikeus rajoittaa koirakkojen määrää/ryhmä ja antaa treenipaikat talkoopisteiden määrän perusteella, ensisijaisesti kuitenkin kouluttajille. Jos kouluttajia ei ole kaudelle tarpeeksi, vähiten talkoopisteitä keränneet voidaan jättää ilman ryhmäpaikkaa, vaikka heillä olisikin vaadittavat 8 pistettä.

● Mikäli jäsen ei ole saanut kerättyä talkoopisteitä tarpeeksi, tulee anoa hallitukselta puoltoa ryhmäpaikan saamiseen. Tämä tapahtuu kiltan sihteerin kautta (sihteeri@kpkk.net).

MITÄ ON RALLY-TOKO?

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p. Pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan!

Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille ja sitä voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Eläköityvien agilitykoirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointa aktivointia!

Rally-toko virallistui Suomessa 1.5.2014.

Virallisia kilpailuja käydään pohjoismaista myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.